< img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1367055820384037&ev=PageView&noscript=1" />
сите категории
EN

Вести

Дома>Вести > Детални вести

Трендови во индустријата: Колачот е доволно голем, сè уште не може да јаде целосно, како производителот на оптичка комуникација ги зголемува приходите

Прегледи:557 Време на објавување: 2020-08-22

Неодамна, China Mobile го објави победничкиот кандидат за општата колекција на оптички кабли во 2020-2021 година. Changfei цврсто ја зазема водечката позиција со удел од 9.44%, а потоа следат Fortis, Hengtong, Fiberhome и други гиганти, кои сочинуваа скоро 70% од нарачките.

Во услови на нови ниски цени, иако рана психолошка подготовка, индустријата се уште е во метеж. Секоја година трите главни оператори на општата колекција на оптички кабли се главниот извор на приход за големите производители, врз основа на минатото искуство, China Telecom и Unicom мора да ја следат стратегијата за ограничување на цените на мобилните телефони, синхроно значително да го намалат максималниот лимит на цена за наддавање.

Поради огромниот инвестициски трошок во раната фаза на изградбата на 5G мрежата, трите оператори треба да ги намалат трошоците преку постојани ограничувања на цените под влијание на тековните ниски очекувања за комерцијален профит. Вкупната километража на овој собир е зголемена од 105 милиони основни километри на 119.2 милиони основни километри, што е зголемување од 13% од година во година. Иако скалата е поголема, но цените продолжуваат да паѓаат нагло, од минатогодишниот врв од повеќе од 60 јуани директно до повеќе од 20 јуани, може да се преполови по уште 30% попуст.

Згора на тоа, China Telecom и China Unicom постигнаа релевантни договори за соработка за целосно искористување на нивните соодветни регионални ресурсни предности, реализирање на заедничката изградба и споделување на базни станици 5G на национално ниво и ефективно заштедување на почетните инвестициски трошоци. Кинеското радио, телевизија и мобилните исто така ги здружија рацете за да формираат стратешка шема „2+2“ во комерцијалното поле на 5G.

Ваквиот потег е добар за заштеда на ресурси на спектарот и трошоците за изградба, но не е добра вест за главните производители на оптички кабли, обемот на деловното работење и профитабилноста ќе бидат засегнати до одреден степен. Да резимираме, иако новиот инфраструктурен бран инјектира силна виталност во индустријата за оптички комуникации, големите производители треба да изградат диференцирани способности и да формираат основна конкурентност врз основа на нивните оригинални технички способности и да продолжат со развојот преку иновации, за подобро да одговорат на можностите и предизвиците во ерата на 5G.

Под бранот на изградбата на 5G, Кингдао Гуангјинг напредуваше и активно се развиваше, формирајќи распоред на индустриски синџир со поделба на пасивен бран како главна компонента и PLC, оптички делител со конус за влечење и производи со оптички прекинувач како помошна компонента. Се очекува да постигне стапка на раст од 10% од прометот во 2020 година.